Od Nove godine ukidanje „zelenog kartona” osiguranja

Bez autora
Dec 26 2011

Od 1. januara 2012. godine, vozačima iz naše zemlje neće biti potrebna „zelena karta” za osiguranje motornih vozila za putovanje u 27 zemalja članica Evropske unije (EU), ali i Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru. Evropska komisija je dala saglasnost da se Srbija priključi sistemu multilateralnog sporazuma i to je objavljeno u Službenom glasniku EU, 22. novembra ove godine. To, praktično, znači da od 1. januara, osim polise osiguranja, redovne, koju naši građani poseduju i registarskih tablica, nije im potrebno ništa od dokumentacije, vezano za vozila. Srbija je uspela i da produži naš dvostrani sporazum kada je u pitanju Crna Gora i važenje tog sporazuma počinje da teče od 1. januara 2012. godine. To znači da ostaje isti režim saobraćaja kakav je bio i do sada sa tom zemljom, pa naše polise važe u Crnoj Gori, a crnogorske u Srbiji.

Od Nove godine ukidanje „zelenog kartona” osiguranjaOd 1. januara 2012. godine, vozačima iz naše zemlje neće biti potrebna „zelena karta” za osiguranje motornih vozila za putovanje u 27 zemalja članica Evropske unije (EU), ali i Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru.

„Mi smo se za to kvalifikovali u maju ove godine, na godišnjoj skupštini Biroa zelene karte. U međuvremenu smo potpisivali sporazume sa svim zemljama i čekali saglasnost Evropske komisije”, podsetio je generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS) Vladan Manić u izjavi Tanjugu.

Evropska komisija je dala saglasnost da se Srbija priključi sistemu multilateralnog sporazuma i to je objavljeno u Službenom glasniku EU, 22. novembra ove godine, rekao je Manić.

„To, praktično, znači da od 1. januara, osim polise osiguranja, redovne, koju naši građani poseduju i registarskih tablica, nije im potrebno ništa od dokumentacije, vezano za vozila”, objasnio je generalni sekretar UOS-a.

Manić je napomenuo da je Srbija uspela i da produži naš dvostrani sporazum kada je u pitanju Crna Gora i važenje tog sporazuma počinje da teče od 1. januara 2012. godine.

To znači da ostaje isti režim saobraćaja kakav je bio i do sada sa tom zemljom, pa naše polise važe u Crnoj Gori, a crnogorske u Srbiji.

Kada je u pitanju Makedonija, s obzirom da građani postavljaju jako puno pitanja o osiguranju na putu u tu državu, Manić je rekao da je to uglavnom povezano sa odlaskom naših građana na letovanje u Grčku.

„Makedonija nije potpisnica multilateralnog sporazuma, niti sa njima imamo sklopljen bilo kakav dvostrani aranžman, tako da su za Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, od zemalja u okruženju, i dalje potrebne 'zelene karte'“, rekao je generalni dsekretar UOS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik